Filterbobler og ekkokammre – hva er det egentlig?

I dagens samfunn blir vi stadig mer eksponert for nyheter, informasjon osv. gjennom digitale plattformer via sosiale medier (hvis du ønsker å lese mer om hva digitale plattformer er, se forrige blogginnlegg), og dette er ikke noe tilfeldig. Vår bruk av sosiale medier har åpnet opp for et helt nytt marked for mange nettbedrifter som har spesialisert seg på å kunne tilby oss forbrukere akkurat det vi “ønsker” å se. Når vi foretar oss et søk på google for eksempel, vil google kunne skreddersy resultatet som kommer opp. Denne tilpassingen skjer ved at google har samlet inn tidligere informasjon om oss, via andre digitale plattformer. Disse søketreffene som kommer opp gjøres via algoritmer som brukes til å gi oss det beste søkeresultatet. Det er dette filterbobler gjør ved å foreta seg en systematisk, tilpasset avgrensning som gjøres på bakgrunn av det hver person har tidligere vært inne på.

Ekkokammer derimot handler om at mennesker som deler samme meninger kun oppsøker nettsider eller grupper som har den samme informasjonen eller meningen som dem selv.

Konsekvenser som kan komme av følge filterbobler og ekkokammre

Konsekvenser jeg kan se for meg er at vi mister litt av det naturlige vi har inni oss til å danne egne meninger og oppfatninger av ting. Det kan for eksempel være hva vi skal stemme under store valg, slik som Stortingsvalg og fylkes- og kommunevalg. Ledere kan bruke disse filterboblene og ekkokammerene til å endre synspunktene våre slik at de skal kunne skaffe seg mest mulig velgere.

Ønsker du å lese mer om filterbobler og ekkokammre? Her er linkene jeg har brukt!

https://snl.no/filterboble

https://www.naob.no/ordbok/ekkokammer

One Reply to “Filterbobler og ekkokammre – hva er det egentlig?”

  1. Du forklarer fint hva filterbobler er, men har ikke helt riktig informasjon om ekkokammer, kanskje du har funnet en dårlig kilde.

    Link gjerne til ditt forrige innlegg når du nevner det, slik holder du ditt eget innhold relevant!

    Gleder meg til å lese resten av innlegget ditt når det blir ferdig:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *